Skip to content

Svenskar i Nashville

Nashville, Tennesse är en stat i USA som känd för sin nära relation till countrymusiken. Staden går under namnet ”the Capital of Country Music” som översätts till Countrymusikens huvudstad. När vi talar om svenskar i Nashville så tittar vi på de svenska artister som tagit steget i sin country karriär och lyckats.

Artisten

Den artist vi kommer titta på är den största utav de svenska countrymusikerna.

Jill Johnsson

Jill Johansson är en countrysångerska och låtskrivare inom undergenren countrypop. Hon har i Sverige varit med i t.ex. Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och har många guld och platina album. Men innan hon blev en känd växte hon upp i den lilla orten Ängelholm i sydvästra Sverige. Även fast hon kom från ett litet ställe ses hon av media som en av de största stjärnorna i musikbranschen.  Redan från tidig ålder ville hon bli artist vilket hennes då körledare uppmuntrade henne att göra. Därför började hon som bara tolv år gammal som huvudsångare i ett country/western band. Med bandet gjorde hon turné i närliggandet Norge och Danmark. Hon blev efter detta signerad till ett danskt skivbolag med namnet EMI-Medley gav ut album.  Vid 23 års ålder gav hon ut sin första svenska hit med låten ”Kommer tid, kommer vår” som var en duett Jan Johansen. Nu bor hon på Gotland i men hon har också ett hem i Stockholm.

1998 vann hon melodifestivalen med låten ”Kärleken är” och representerade Sverige i Eurovision Song Contest Där hon kom på tionde plats. Med detta blev Johnson känd som en av Sveriges stora artister. Hennes framgång fortsatte med hit albumet ”När hela världens ser på” som följdes av en lyckad turné.

1999 bestämde sig Johnson för att resa till Los Angeles och leta efter nytt material till sitt nästa album. När hon sedan kom hem igen började hon arbeta med Andreas Carlsson som jobbat på många stora hits. När hon sedan släppte albumet ”Daughter of Eve” så blev hon jämförd med världens bästa artister.

År 2000 kammade hon hem en platinaskiva i Danmark för singeln ”Promise To Love” som var musik hon gjort för en dansk film.

2003 kom hon på fjärde plats i Melodifestivalfinalen med låten ”Crazy in Love”. Även om hon förlorade blev låten en hit och den spelades mycket på radio. Eftersom låten var så populär gjorde man också en turné genom Sverige. Samma år gav hon också ut sin karriärs samlade låtar på en CD. Även denna blev en hit på topplistorna då mycket på grund av att ”Crazy in Love” varit nummer ett på svenska listorna 12 veckor i rad under 2003. Hon fick också en Grammis för albumet.

Hennes nästa album släpptes i slutet av 2003 som då producerades av Amir Aly i Sverige och Scott Bagget i Nashville, Tennessee. Albumet som hette ”Roots and Wings” sålde guld på mindre än två veckor och platina på några månader. Hennes senaste album ”Being who you are” släpptes 2005 samma år som hon var värd för finalen i melodifestivalen. Även detta album sålde guld på bara några veckor.

2016 gjorde hon en liten comeback i TV-programmet så mycket bättre som sänd av TV4.

Privacy Policy