Skip to content

Svenska bluegrassband

Få personer kopplat ihop svensk musikexport med country överhuvudtaget och kanske ännu mindre med den nära besläktade genren bluegrass. Men Sverige har även på bluegrass-fronten ett gäng band som nått stora framgångar både i Sverige och internationellt. Några av dem följer nedan:

Downhill Bluegrass band

Det går inte att tala om svensk bluegrass utan att nämna Downhill Bluegrass Band som är en av Sveriges främsta bluegrass band. Både i Sverige, Europa och i USA har de turnerat med stor framgång och stort gehör från bluegrasspubliken. Deras säregna tolkning av bluegrass i kombination med deras instrumentella färdighet har lett till att de vid ett flertal tillfällen fått äran att uppträda i Nashville på The International Bluegrass Music Association.

Downhill Bluegrass band är ett band som gillar att kombinera den traditionella bluegrass-stilen med de klassiska bluegrass-instrumenten och trestämmig sång med okonventionella men väldigt uppskattade inslag som exempelvis samisk jojk i samarbete med Maxida Märak. Det är värt att nämna att det är främst på grund av Downhill Bluegrass bands förmåga att ta in andra influenser och inkorporera dem med bland annat traditionell bluegrass som gjort dem så framgånsrika.

Sveriges största bluegrassfestival ligger i Torsåker och heter ’Torsåker bluegrass festival’. Downhill bluegrass band är med som organisatör och spelar även på den festivalen.

Growing grass

Growing grass var ett svenskt band som var aktiva på 70-talet. De var främst ett countryband men spelade även bluegrass och Bob Dylan-tolkningar. Bandets medlemmar var Lennart Oswaldsson som sjöng och spelade bas, Lasse Johansson som sjöng och spelade gitarr, Jesper Lindberg som sjöng och spelade gitarr och banjo, Bosse Linné som sjöng och spelade fiol samt Björn Linné som sjöng och spelade dobro, mandolin och gitarr. Efter deras första album släpptes så byttes Jesper Lindberg ut och ersattes av Ali Lundbohm som spelade trummor och Staffan Skäre som sjöng och spelade bas. Bandet gick då även över till att sjunga svenska texter som skrivits av bandmedlemmen Björn och hade mer socialistiska undertoner.

Så ska det låta i bluegrass-tappning

I sann ’Så ska det låta’-anda finns det ett band som heter ”Slaughter of the Bluegrass”. Det är ett band från Stockholm som gör cover-versioner på metal-låtar i bluegrass-tappning. Deras ambition, vilket deras fans säkert vittnar om att de lyckats med, är att med mer klassisk bluegrass-instrumentell uppsättning göra om metall-låtar utan att förlora essensen av originallåten. Bandet har ännu inte släppt några album via något skivbolag utan all deras musik finns tillgänglig för streaming och nedladdning via deras hemsida. De försöker på så sätt att hålla en nära relation med deras lyssnare, något som även märks då de ibland på sin hemsida låter sina lyssnare rösta fram vilka låtar de ska tolka nästa gång.

Bandet består av Niklas Sandin som spelar bas, Alexander Lindberg som spelar trummor, Hanna Sundkvist som spelar fiol och sjunger, Peter Norlinder som sjunger, spelar banjo och mandolin samt Dan Norman som spelar gitarr, dragspel, slagverk och sjunger. De har bland annat gjort tolkningar av flera kända låtar från det framgångsrika metall-bandet ”In Flames”.

Privacy Policy