Skip to content

Johnny Cash

Johnny Cash föddes på 1930-talet och dog i början av 2000-talet. Under sitt liv blev han känd som en av de största country musikerna genom tiderna.

Cash tidiga liv

Cash kom från orten Kingsland, Arkansas där han i sina tidiga år gick under namnet J. R. Cash. Han började använda namnet John i militären. Anledningen var att militären inte tillät att man använde förkortningar som förnamn. Därav 18 åriga John R. Cash gick med i amerikanska flygvapnet. Efter den grundläggande träningen blev Cash placerad i Texas och sedan i Tyskland. Under denna tid träffade han också sin första fru Vivian. De skulle gifta sig 1954 och vara gifta fram till 1968 då de skilde sig.

Cash tidiga karriär

Cash började sin musikaliska karriär i militären då han skapade bandet ”The Landsberg Barbarians”. Efter att han blev avskedad från militären flyttade han tillsammans med Vivian till Memphis, Tennesse.  I Memphis jobbade cash med att sälja elektronik och pluggade till att bli radiopratare. I Memphis började Cash spela med Perkings och Grant även kända som ”Tennesse two”.

Efter att ha spelat med bandet under en period arbetade Cash upp modet att gå till skivbolaget ”Sun Records” för att försöka få ett skivkontrakt. Musiken som de spelade för skivbolagets grundare Sam Phillips var mest gospel. Det finns ett rykte att Sam sa till Cash att go hem och synda, kom sedan tillbaka med en sång jag kan sälja. Cash fick dock producenten på sin sida med nya rockabilly låtar.

Hans första låtar med skivbolaget var ”Hey Porter” och ”Cry! Cry! Cry!”. Låtarna möttes med står framgång och hamnade på countrymusikens topplistor.

Cash gifta liv och familj

Cash hade fyra barn tillsammans med Vivian men förhållandet höll inte på grund av Cash alkohol och knarkmissbruk och hans affärer med andra kvinnor. Det var inte lätt att hålla ihop familjen när Cash hela tiden var på turné och det hjälpte inte att han hade en väldigt nära relation med June Carter.

Efter att Cash skilt sig med Vivian så gifte han sig med June Carter och var gifta i 35 år tills 2002 då June gick bort. Detta inspirerade Johnny Cash sista låt ”Hurt”

De stora låtarna

”I walk the line” är en av Cash mest ikoniska låtar som han själv skrivit. Den film som gjorts om Johnny Cash liv har samma namn. Låten släpptes som singel 1956 och den låg på topplistorna i 43 veckor i rad. Denna låt är en på listan av de låtarna som format rocken till vad den är idag.

”Ring of fire” är Cash kanske mest ikoniska låt. Skriven av June Carter Cash och Merle Kilgore. Den är rankad 87 på listan över bästa låtarna genom tiderna. Låten spelades in i mars 1963 och var nummer 1 på topplistan i 7 veckor.

”Hurt” är en låt gjord av Nine inch nails men framfördes av Cash som det sista låten han någonsin spelade in. Låten som handlar om förlust kom ut efter att June dött och Johnny dog bara ett år efteråt. Låten tog emot priset ”årets låt” av Country musik association.

Privacy Policy