Skip to content

Årliga festivaler i Torsåker & Gränna

Bluegrassfestivalen i Gränna

I Gränna hålls en årligt återkommande bluegrassfestival i nära anslutning till Värdshuset Hjorten. Det hela började med att två bröder och deras kusin köpte värdshuset 1973 och använde sedan värdshuset till att skapa en samlingsplats för Grännaborna och sedan bluegrassfantasterna. De började spela tillsammans på värdshuset med klassiska bluegrass-instrument som de köpte in och fortsatte att boka bluegrass-band för att få mer inspiration och lära sig mer om den unika musikstilen. Till slut så bildade de tillsammans bluegrass-bandet ”Staffans Stollar”. I slutet av 70-talet hade Hjorten blivit ett måste och en plats att återvända till årligen för de flesta bluegrass-banden i Sverige. 1978 var det första året som Gränna bluegrassfestival tog form och blev en festival ”på riktigt”.

Under festivalens första år agerade Lasse Lindberg, som även spelade i ”String Strike Pickers” från Nyköping, konferencier. Lasse Lindberg lämnade sedan över stafettpinnen på 80-talet till Pelle Brandt som fortfarande agerar konferencier och har blivit något av en frontfigur för festivalen.

I början av åttiotalet blev bluegrassmusiken mer känt för det svenska folket genom två TV-program som båda möjliggjorde att bluegrass-soundet nådde en bredare publik. Festivalen fylls årligen av svenska talanger inom bluegrass-musiken samt internationella bluegrass-band från världen över. Några kända namn och band som uppträtt på festivalen genom åren är Bob Paisley, Del McCoury, Boston city limits och Green Grass Cloggers.

Torsåkers Bluegrassfestival

Om en vill besöka Sveriges största bluegrassfestival bör en besöka Torsåkers bluegrassfestival. Festivalen levererar årligen det bästa Sverige har att erbjuda inom bluegrass tillsammans med några internationella bluegrass-band.

Arrangörerna till festivalen har som mål att ha ett representativt utbud av bluegrass-musiken där flera genrer av musikstilen i sig visas upp samtidigt som de blandar kända och mindre kända som svenska såväl som internationella artister och band.

På festivalen finns både inne- och utescener för att musiken ska kunna avnjutas både när den svenska sommaren visar sig från sin bästa och sin sämsta sida.

Förutom musikframträdande har bluegrassfestivalen i Torsåker byggt upp en massa aktiviteter kring musiken som ändå handlar om bluegrass. Festivalen har exempelvis workshops på varierande teman som hör bluegrass till. Det finns instrumentmakare till plats för att laga, tillverka och sälja instrument och tillbehör till instrument.  Det finns även gott om möjligheter att prova på olika instrument.

På själva festivalområdet finns mat och dryck att köpa och det är en ypperlig festival att köra ett ”picknick-upplägg” på då medhavda stolar och filtar är återkommande och ett fantastiskt sätt att spendera en sommarkväll på, lyssnandes på alla olika typer av bluegrass-musiker och en och en annan spontan ”jam-session” som kan uppstå lite här och var när bluegrass-entusiaster samlas och umgås.

Årets upplaga av bluegrassfestivalen i Torsåker kommer att äga rum den 30:e juni till och med den 2:a juli och nytt för i år är bl.a. att en campingplats kommer att vara tillgänglig samt att det kommer att finnas foodtrucks. I skrivande stund finns det ännu inga bokade band till 2017 års upplaga av festivalen men på torsakerbluegrassfestival.se kan en följa utvecklingen!

Privacy Policy